>

Elektriciteit je ziet het niet maar is er wel, maar is er genoeg?

Een laadpaaltje voor je deur, makkelijk thuis of op de zaak je EV opladen.
Stelt niets voor, er staan heel veel advertenties op het internet "binnen" 7 dagen geplaatst, Stekker er in en laden maar.
Klanten en personeel voorzien van stroom voor hun auto`s, snel ff 6 laadpunten installeren.
Bron foto:laadpaaltoday
Het aanbod is overweldigend, prijzen concurrerend en verleidelijk.
Terug verdienen kan in al enkele jaren, en winst maken zeer goed mogelijk, maar is het werkelijk zo simpel?
Ja, in principe wel maar een ding moet je niet vergeten.
Iemand (jou netbeheerder) moet jou de stroom leveren voor de laadpunten, dat is geen probleem maar de hoeveelheid en hoeveel op enig moment is wel een probleem.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Netbeheerders "beheren" het net van draadjes en trafohuisjes in jou regio, er zijn er verschillende in Nederland maar er is er maar een in jou regio. Dus geen concurrentie en overstappen is niet mogelijk.
Ze leveren geen stroom maar transporteren het op een veilige en verantwoorde manier, Jij koopt stroom bij een energieleverancier en de net beheerder haalt dat voor jou op en brengt het bij jou huis of bedrijf.
Het probleem zit het nu in het "transporteren" en leveren, stroom moet door draadjes en knoop punten.
Bron foto:liander
En die zijn te dun en er zijn er niet genoeg, er waren er genoeg maar door de opkomst van allerlei extra stroom gebruikers, denk aan airco`s, warmtepompen en EV laad punten is er nu niet meer genoeg. Dan zijn er ook nog de zonnenstroom opwekkers die het weer terug willen pompen op dat over belaste net. Daar door komen er drie zaken om de hoek kijken.

Piekvermogen en GTV Gecontracteerd Transport Vermogen en het vermogen in jou groepenkast.

De eerste is de hoeveelheid die je op een moment mag "trekken"en de totale hoeveelheid over een afgesproken periode.
Piekvermogen: Stel je hebt een bedrijf met stroom gebruikers, machines enz, stroom gebruikers gebruiken op een moment (als ze aan staan) stroom.
De gebruikte stroom wordt uitgedrukt in Kwh, een simpele machine gebruikt al gemakkelijk 5 Kwh, als je er 5 hebt dan gebruik je 25 Kwh.
Wil je er meer en dan bvb de voor laadpunten van EV`s, dan wordt het spannend.
Een EV heeft gemiddeld een batterij van zo`n Kwh, als deze gaat laden en niet geheel leeg is en ook niet vol gaat laden dan gaat er zo`n 40 Kwh in met een hoogste laad snelheid van 11 Kwh.
Dus als er 6 EV tegelijk aan jou laad punten gaan slurpen is dat 66 Kwh plus het gebruik van de rest van de stroom gebruikers in jou bedrijf zit je op ruim 90 Kwh.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Dan is het eerste wat je moet weten, kan mijn huidige groepen/meterkast dat wel aan?
Het tweede is , Wat is mijn piekvermogen? De stroom die ik maximaal mag trekken op het zelfde moment en Hoeveel mag ik trekken over de contract periode?
Bij de meeste aansluitingen is het piek vermogen rond de 25 Kwh, dat is afhankelijk van de plaats waar je gevestigd bent.
Dus als je al 25 Kwh standaard gebruikt en er nog eens 66 Kwh bij gaat trekken met het laden van de EV`s gaat dat niet lukken.
Wat te doen?,
1.Je kunt je netbeheerder vragen om je groepen/meter kast te verzwaren, dat is vaak geen probleem.
2. Je kunt je net beheerder vragen om je Transport vermogen te verhogen, ook dat zal wel lukken.
3. Maar je piek vermogen omhoog krijgen is een dingetje, dat zal zo niet een twee drie gebeuren.
Het net zit vol en voor dat het uitgebreid is voor gebruik van laadpunten en zonnepanelen moet er nog heel wat gebeuren en de net beheerders in heel NL hebben al aan gegeven dat dit niet snel voor elkaar is.
Ga je toch meerdere laadpunten er bij plaatsen dan ontkom je niet aan een load balancing, dat is een kastje wat de laadpunten onderling de beschikbare hoeveelheid stroom (lager dan het totale Piekvermogen) gaat verdelen, zodat elk laad punt niet meer dan 3 Kwh toebedeeld krijgt.
Resultaat: lange laad tijden om de EV opgeladen te krijgen naar 40 Kwh.
40 Kwh / 3 Kwh = 13 uur. Hopen dat je klanten en personeel veel geduld en tijd hebben.
Dus bezint eer ge begint, kijk op op de factuur van je netbeheerder of op je online account wat je groepen/meter kast vermogen is en je Piekvermogen en gecontracteerd transportvermogen.
Of je dak vol leggen met zonnepanelen.
Auteur:Wayayo.com