Hoe verzeker je een parkeergarage tegen brand door Elektrische auto`s
Gepubliseerd: ongeveer 1 jaar geleden
 
Bron foto:pxhere.com
 
Bron:pxhere.com
 

Verzekeraars zitten met de handen in het haar.

Er komen er steeds meer elektrische auto`s (EVs) op de weg, Europese regels stimuleren en dwingen auto kopers en fabrikanten over te stappen naar elektrisch aangedreven vervoer middelen.
Beter voor het milieu, minder afhankelijk van olie enz.
Dan kom je op eens allerlei zaken tegen die je voorheen niet had of aan dacht, zoals laad punten die veel energie verbruiken en er vaak geen eens voldoende stroom voor beschikbaar is.

Maar EVs zelf hebben totaal andere eigenschappen dan onze huidige auto`s.

EVs zijn veel zwaarder, duurder , en hebben een groot accu pakket aan boord.
Dat zijn nu juist de zaken waar verzekeraars zich zorgen over maken.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Het gewicht, parkeergarages zijn ontworpen om een vooraf bepaald aantal parkeerplekken te realiseren.
Bron foto:pxhere.com
Bij het ontwerp van zo`n garage word gekeken naar allerlei zaken zoals gebruiks gemak, veiligheid en volume. (gewicht). 
Stel er wordt een garage van 4 verdiepingen ontworpen, elke verdieping krijgt 50 plaatsen, dus 200 auto`s in totaal.
Standaard weegt een normale auto ongeveer 1250 kg, maar een EV makkelijk het dubbele of nog meer..
Je kunt er dus vanuit gaan dat een garage ontworpen en gebouwd voor 2010 geen rekening mee is gehouden dat het gewicht van auto`s zou verdubbelen, sterker nog: auto's zouden steeds minder gaan wegen door toepassing van kunststoffen en lichtere materialen voor energie besparing.
Dus als zo`n garage vol word gezet met dubbel zo zware auto`s is dat dan wel veilig, en wie betaald de schade als zo`n garage instort, staat er een maximaal toegestaan gewicht in de polis?

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Dus is de veiligheid zeker in het geding, en dan het brand gevaar?
Bekend is dat als een EV in de brand schiet moeilijk te blussen is en veel rook ontwikkeld tijdens zo`n brand en het blussen er van.
Er is heel veel extra water nodig om zo`n auto te blussen, zijn de water toevoer leidingen dan ook aangepast? En de rook, zeer giftig en gaat gepaard met veel roet, is de ventilatie aangepast?
Als de betonnen verdiepingen niet zijn gemaakt voor het dubbele aantal kilo`s en dan opeens heel veel warmte te voorduren krijgt, storten die dan niet sneller in?
Bron foto:pxhere.com
En de vlucht wegen voor het publiek en klanten, met zoveel hitte en rook is geen rekening gehouden tijdens het ontwerp en bouw.
De verzekeraars zijn bewust dat de risico`s gestegen zijn maar weten nog niet goed hoe hier mee om te gaan, ze wachten de " ontwikkelingen " af.
Kort om als het kalf verdronken is dempt men de put. Maar wat kunnen ze anders doen, de garages verplichten alles aan te passen, dat is vaak onmogelijk en erg duur.

De premies zouden dan door het dak gaan en de garage houders zouden de parkeer tarieven drastisch moeten verhogen.

Maar stel dat b.v.b in de Beijenkorf in Amsterdam breekt brand uit in een EV, deze steekt meerdere voertuigen aan en de garage vult zich met hitte, rook en roet. Door dat het erg moeilijk te blussen is zal de brand lang blijven voort duren. De rook en roet zal zich verdelen zich over de verdiepingen en komt via liftschachten en kanalen in de winkel ruimtes terecht. De schade zal dan niet te overzien zijn voor de winkel eigenaar en de verzekering.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Het is dan ook niet de vraag of dit eens zal gebeuren maar wanneer, en of de brandweer al voorbereid op dit soort calamiteiten.
Er staan verhalen op het internet van Tesla`s die na dat deze spontaan in de brand vloog niet te blussen is en nadat het wel gelukt was deze na 20 uur nadat brandmeester was gegeven weer opeens weer begon te branden.
Wie voor de kosten gaat opdraaien is wel duidelijk, de consument betaald.
Auteur:Kees Adriaanse
vieuws
 
aanrader
 
geen aanrader
 





Mogelijk ook interessant voor jouw: