Waarom zonnepanelen geen succes zijn in Spanje
Gepubliseerd: ongeveer 1 jaar geleden
 
Bron foto:solarinspain.com
 
Bron:solarinspain.com
 

In een van de zonnigste landen van Europa liggen de minste zonnepanelen.

Spain, Everything under the sun, dat was de slogan van het Spaanse buro van toerisme.

Zon genoeg, maar waarom zo weinig zonnepanelen in dat zon overgoten land.

Als je door de straten van de Spaanse steden rijd zou het je direct moeten op vallen, geen of bijna geen zonnepanelen.

 

Bron foto:solarinspain.com

 

Ook in de Urbanisaties en buiten stedelijk gebieden zie je ze weinig, in middels zijn er wel wat zonnepaneel velden te zien maar dat zijn panelen van bedrijven.
Particulieren die panelen hebben is nog een zeldzaamheid.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Is stroom in Spanje dan zo goedkoop?, nee ook daar is de prijs gestegen door de Oorlog. nu is Spanje minder niet afhankelijk van het Russische gas maar door de stijging van de markt prijzen zijn ook de Spanjaarden niet ontkomen aan een hogere energie rekening.

Wat is er dan aan de hand daar?
Tot 2008 waren de regels voor opwekken van energie en dan bijzonder de opwekking van zonne-energie voor de Spaanse fiscus een bedrijfsmatige activiteit.
Voor het produceren van energie door particulieren was er geen uitzondering.
Een particulier moest op zijn IB opgeven hoeveel stroom er in een jaar werd opgewekt, Daar werd dan BTW over geheven en de "winst" opgeteld bij het inkomen. Omdat een particulier deze aangifte zelf niet kon maken moest deze ook nog een "Gestor" een boekhouder in de arm nemen.
Ook moest je uitsplitsen hoeveel er zelf gebruikt werd en hoeveel terug geleverd was, een ingewikkelde methode dus.
Begrijpelijk dat de niemand daar tot 2008 zin in had.
Na 2008 is de belasting regeling aangepast maar daar is bijna geen ruchtbaarheid aan gegeven.
Om je zonnepanelen terug te verdienen of gewoon om minder stroom te kopen moet je wel ruimte hebben om de panelen te plaatsen, dat is in Spanje anders dan in het Noorden van Europa.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

In Spanje is de bouw van huizen anders, de daken zijn kleiner door dat vaak is er een groot plat dak dat als terras wordt gebruikt die toepasselijk het "Solarium" word genoemd.
Dus zelfs een grote woning heeft maar weinig dak oppervlak, ook zitten de dakpannen vast en liggen niet "los" zoals in Nederland. Om de panelen vast te zetten moet je dus gaten boren in het dak, wat lekkage kan veroorzaken, dicht kitten is geen succes in de volle zon en meestal zoute zee lucht. Ook heeft Spanje veel last van Sahara zand die mee wordt gevoerd in de warme lucht stroming van af Marokko's Sahara.
Dus meerdere keren per jaar het dak op om de boel te ontdoen van plakkerig Saharazand is geen pretje.
Terug leveren in Spanje is ook niet zo eenvoudig maar mag en kan wel, maar de installaties in Spanje zijn totaal verschillend dan die ons land, zo zit de Groepenkast in een muur in de woonkamer, dus een nieuwe stroomkabel van af het dan naar die kast is moeilijk uit het zicht te houden, daarbij komt dat het gemiddelde vermogen in die kast maar 7 Kw is.

Spaanse energieleveranciers zijn nu verplicht om jaarlijks tot 5000 kwh te salderen.

Er wordt wel een 'Impuesto al sol" , zonnebelasting geheven over de terug levering.
Een echte besparing is wel degelijk mogelijk als je een verwarmd zwembad hebt en airco`s, en als je panelen niet verbonden zijn met het stroom net en je niets terug levert.
Sinds een paar jaar zijn er ook subsidies mogelijk op de installatie in de vorm van kortingen op bvb OG belasting enz. Maar dat is geen echte motivator.
Op veel websites over Spanje kun je lezen dat Spanje een inhaal slag heeft gemaakt wat betreft zonne-energie, maar of dat voor de gewone Spanjaard van toepassing is waag ik te betwijfelen.

 

Bron foto:solarinspain.com

 

Wat wel rendement oplevert is de zonneboiler " Een tank met water die door een zonnepaneel word verwarmd. Geen gedoe met de overheid en de montage is makkelijk. Gewoon neerzetten op het zonneterras.

Auteur: Wayayo.com

vieuws
 
aanrader
 
geen aanrader
 





Mogelijk ook interessant voor jouw: