3G netwerk uitgeschakeld benadeeld miljoenen, wat werkt bij jouw niet meer?
Gepubliseerd: ongeveer 3 maand geleden
 
Bron foto:wayayo.com
 
Bron:wayayo.com
 

3G uitgeschakeld, miljoenen benadeeld.

Het besluit van telefoon providers om het G3 netwerk uit te schakelen benadeeld miljoenen gebruikers wereldwijd.
Verschillende energie netbeheerders die gebruik maken van slimme meters die communiceren met 3G moeten deze meters nu vervangen, de kosten zijn enorm het gaat alleen al in Nederland om over 2.5 miljoen slimme energie meters.
Bedrijven met alarmsystemen op 3G en GSM's van 10 jaar of ouder kunnen niet langer gebruik maken van deze systemen. Ook auto's met systemen die op 3G werken, zoals voertuig volgsystemen en live verkeersinformatie, werken niet meer en moeten mogelijk worden vervangen of indien mogelijk worden geüpgraded.

lees ook:Mercedes schakelt slimme functies uit.

Deze groep auto gebruikers is extra benadeeld omdat de 3G units niet meer werken en tegen zeer hoge kosten vervangen moeten worden, iets wat vaak ook nog eens niet mogelijk is.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Een lijst van mogelijke apparaten die gebruik maken van het 3G netwerk en daardoor mogelijk niet meer werken:
 • Slimme Gas en Stroommeters.
 • Alarmsystemen.
 • Bewaking en monitoring systemen.
 • Peilzenders.
 • Boeien.
 • Oudere smartphones en feature-phones die alleen 3G-connectiviteit ondersteunen
 • De meeste seniorentelefoons zijn alleen voorzien van 2G/3G
 • GPS-navigatiesystemen die verbinding maken via 3G.
 • Draagbare hotspots en dongles die alleen 3G-ondersteuning hebben.
 • Hartimplantaat (pacemaker, implanteerbare cardio verter defibrillator (ICD), CRT-pacemaker of -defibrillator, of implanteerbare hartmonitor) van miljoenen mensen wordt op afstand gemonitord.
 • Piepers.
 • Sommige slimme horloges en draagbare apparaten die afhankelijk zijn van 3G voor connectiviteit.
 • Oudere tablets en e-readers met 3G-mogelijkheden.
 • Noodoproepsystemen op schepen.
 • Voertuig volgsystemen.
 • Live verkeersinformatie.
 • Vast ingebouwde telefoons in auto`s, leger en Landbouwvoertuigen.
 • Bijna alle aparaten van 10 jaar of ouder die zelfstandig kunnen communiceren.
De telefoon providers hebben aangegeven dat het uitschakelen van het G3 netwerk nodig is om ruimte te maken voor nieuwe technologieën en om de netwerken efficiënter te laten werken. Echter, veel gebruikers voelen zich in de steek gelaten en zijn nu gedwongen om hun apparaten te vervangen of te upgraden. Dit zorgt voor extra kosten en ongemak voor vele gebruikers wereldwijd.
De Verenigde Staten zijn zeer rigoureus met het uitzetten van 3G. De redenen dat de Amerikanen haast maken met het uitzetten of de capaciteit terug te schroeven is een manier om kosten te besparen. En natuurlijk ook weer omzet en winst te creëren op vervangende aparaten die binnen afzienbare tijd ook weer vervangen moeten worden door de voortschrijdende technologie.

Ook het 2G netwerk stopt.

Ook 2G stopt, maar blijft in sommige gevallen langer in de lucht dan 3G.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Doordat er moeilijk vervangbare apparatuur is die door het leger, Marine en de zakenwereld en industrie wordt gebruikt blijft het 2G netwerk soms langer in de lucht dan het 3G netwerk.

Wanneer stopt het 2G-netwerk?

Europese providers stoppen langzaam met het ondersteunen van het 2G-netwerk. Maakt jouw toestel gebruik van het netwerk van het Nederlandse Odido (het oude T-Mobile) Dan is er al geen ondersteuning meer van het 2G-netwerk.
Werkt jouw toestel op het netwerk van KPN dan kun je tot midden of eind 2025 nog gebruikmaken van het 2G-netwerk.
Heb je Vodafone, dan zal er rond 2025 geen ondersteuning meer zal zijn van het 2G-netwerk.
Wanneer stopt het 3G-netwerk? De Nederlandse netwerkpartijen KPN en Vodafone bieden al geen ondersteuning meer voor 3G.
Het 3G-netwerk van Odido (het oude T-Mobile) werkt voorlopig nog wel, maar wanneer de ondersteuning hiervan stopt is nog niet bekend.

Hebben we hier nu wat van geleerd ?

Nee niet echt, veel nieuwere apparaten werken op 4G maar dat gaat ook op de schop, dus binnen afzienbare tijd gebeurt het zelfde als nu.
Hadden we dit niet kunnen zien aankomen?, Ja zeker wel, toen die apparaten allemaal gemaakt en verkocht werden wist de industrie dat het om een tijdelijk gebruik zou gaan en de gebruikte apparatuur snel zou verouderen.
Maar alternatieven waren er niet en een vervangbare communicatie module inbouwen had zeer waarschijnlijk gekund maar is niet gedaan, tegen de tijd dat het netwerk wordt uitgeschakeld en/of vervangen zijn de apparaten zelf ook aan vervanging toe dacht men.
Dat alles veel sneller overschakelt naar 4G en 5G was toen nog niet te voorspellen.

De gebruiker het haasje.

De gebruikers blijven nu zitten met de schade, kleine goedkopere aparaten zijn nog wel te vervangen tegen redelijke kosten maar slimme meters van stroom en gas en de installaties in auto`s zijn een ander verhaal.
De slimme meters in jouw huis zijn dan wel voor kosten van de netbeheerder maar die zal dat weer op de een of andere manier door berekenen aan de gebruikers.
Maar een nieuwe auto kopen omdat veel functies niet meer werken is een heel ander verhaal.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Aan het eind betaald de consument de kosten van de vooruitgang om de kosten van de GSM providers te drukken, die dan toch weer de prijzen verhogen omdat het nieuwe netwerk natuurlijk weer duurder is.

Wenselijk voor de toekomst.

Het beste zou zijn dat alle apparaten die nu gemaakt worden een uitwisselbare communicatie module krijgen die ingeval er weer een G netwerk stopt vervangen kunnen worden met een nieuwe up-to-date communicatie module, dit zou door bijvoorbeeld de EU verplicht moeten worden net als er met de universele laders en USB C stekkers gedaan is.
Dat scheelt een berg aan afgedankte apparatuur, onnodige kosten en werk voor gebruikers.
Ook zal het een enorme hoeveelheid aan zeldzame materialen en mineralen uitsparen.
vieuws
 
aanrader
 
geen aanrader