Nieuwe verplichte arbeidsongeschiktheid verzekering ZZPer
Gepubliseerd: ongeveer 6 maand geleden
Bron foto: pxhere.com

Zelfstandige Zonder Personeel ZZP, wat is dat nu eigenlijk.

Om de arbeidsmarkt verder te liberaliseren en diverser te maken is er een nieuw soort werknemer status ontwikkeld namelijk een ZZPer. Er was al een mogelijkheid om je als kleine ondernemer in te laten schrijven maar dan zou je wel mensen in dienst kunnen nemen en dat mag een ZZPer niet.

Om duidelijkheid te scheppen wie wat is is er dus een ondernemers vorm toegevoegd.
Hoe wordt je ZZPer : Inschrijven in de KVK en klaar. Is het werkelijk zo simpel? Ja, in het begin wel.

Daardoor is het ook massaal misbruikt in de begin jaren van de ZZP regeling, uitzend en detachering bureaus die buitenlandse werknemers uit EU landen op de Payroll hadden staan en dus ook moesten voldoen aan minimum loon en verzekeringen, sprongen er direct gretig op in.

Werknemers werden op eens rechteloze 'ondernemers", geen loon meer maar uurtje factuurtje.

Busladingen " zelfstandigen " werden op gehaald in het buitenland, eerst even langs de belastingdienst voor een Sofi nummer en de Kvk voor een inschrijving en de nieuwe ondernemers konden aan het werk. Alles werd door de uitzend en detachering bedrijven voor ze geregeld. Huisvesting, vervoer, administratie enz Voor de buitenlandse werknemers die een minimum loon verdienden en nu opeens 5 € meer per uur kregen was de keuze snel gemaakt.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

En belasting betalen zat niet in het plan, hoefde ook niet volgens de berekeningen die voor hen werden gemaakt. En voor een ongeschoolde arbeider uit Roemenië die hier 4 x zoveel verdiend als in zijn eigen land, een zorg voor later. Nu eerst geld verdienen voor het gezin in het thuis land. Dat er een belasting schuld zou kunnen ontstaan in Nederland is nou niet echt een zorg voor hen als ze weer naar hun eigenland vertrekken. De bureaus die hun " in huurden " en weer verhuurden was het feest. Van 25 € per uur (loon en loonkosten) als uitzendkracht naar ZZPer van 15 € per uur. tegen de zelfde opbrengst en veel minder risico.
Bron foto:pxhere.com

Feitelijk werden de uitzend en detachering bureaus nu veranderd in verhuurbedrijven voor ZZPers.

Daarna begon de belastingdienst regels te maken om dit te voorkomen, de verhuurbedrijven en de inhurende partijen zouden risico gaan lopen als de ZZPer na een beoordeling achter door de belastingdienst af niet als zelfstandig worden geklasseerd. Er moest om als ZZPer aangemerkt te worden bijvoorbeeld een vestigingsadres zijn een boekhouder, gereedschappen en bedrijfsmiddelen zijn.
Toen dat te moeilijk ging worden, gingen de verhuurbedrijven over op de Nederlandse ZZPers, dat was minder winstgevend maar met minder risico en minder gecompliceerd.
Ook veel bedrijven zagen hun werknemers opeens zelfstandig worden, in plaats van loon betaalden ze nu hun facturen. Dat was in veel gevallen duurder maar er is ook geen risico, geen door betaling bij ziekte, geen kosten voor gereedschap, vervoer enz . Ook hoeft er geen pensioen, vakantie, feestdagen enz betaald te worden. En heb je geen werk meer dan in plaats van een mogelijk kostbare ontslagprocedure een kort bericht: " je bent niet meer nodig morgen ".
Veel ex werknemers wisten niet eens waar ze aan begonnen, die zagen alleen de zelfstandige status en betere beloning (winst).

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Maar alle risico`s die een zelfstandige heeft werd compleet onderschat, Wat als je ziek of zelfs arbeidsongeschikt wordt , als een klant niet of minder betaald, je de pensioen leeftijd haalt maar geen pensioen hebt opgebouwd.
En wat te doen als er minder werk is, je eigen "verkopen" aan opdrachtgevers en onderhandelen over geld terwijl je met de rug tegen de muur staat.

Er zijn veel ZZPers aan het werk voor uurlonen die als je alles goed berekend onder het minimum loon liggen.
Nu er een krappe arbeids markt en de vergrijzing toeslaat zijn de uurlonen weer zo dat ZZPers weer een goed inkomen hebben al was het wel even schrikken in de Corona tijd.
Nu komen er nieuwe regels om ZZPers te beschermen tegen arbeidsongeschiktheid, dat is goed en op dit moment ook wel te betaalbaar maar wat als er weer een Corona probleem opduikt?
Als het stikstof probleem zorgt voor stagnatie in veel bedrijfstakken?

Diverse onderzoeken geven aan de dat gemiddelde ZZPer nog belasting schuld uit de corona tijd heeft en geen reserves. Nu er verwacht wordt dat er een een golf van faillissementen aan komt zullen de ZZPer niet ontkomen aan onbetaalde facturen.
Is het geen goed idee om toekomstige ondernemers te laten aantonen dat ze een start kapitaal hebben? Toen je vroeger een BV wilde oprichten moest je ook eerst 16000 euro op de bank storten.
(ook dat is nu weer afgeschaft)

Auteur: Wayayo.com


Mogelijk ook interessant voor jou:

1 :Zelfstandigen Zonder personeel verpicht verzekerd
2 :Tool voor Box 2023
3 :Nieuwe Box 3 wet pakt particuliere verhuurders aan.


Reageren  |  Fake  44  |  No Fake  40  |  Like  42  |  DisLike  41