Misleiding terugverdien tijd en besparing hybride- warmtepomp.
Gepubliseerd: ongeveer 10 maand geleden
 
Bron foto:wayayo
 
Bron:wayayo
 

Foute berekeningen omtrent "terug verdien tijd" van Hybride-Warmtepompen.

In recente discussies omtrent duurzaamheid en energie-efficiëntie zijn Hybride-Warmtepompen steeds vaker naar voren gekomen als een besparend alternatief naast het gasgestookte cv-verwarmingssysteem.
Anders dan de warmtepomp is deze geschikter voor een minder goed geïsoleerd huis.
Hoewel Hybride-Warmtepompen inderdaad een effectieve manier kunnen zijn om de energie-efficiëntie van woningen te verbeteren, heeft een recent onderzoek aangetoond dat er in veel berekeningen omtrent de "terug verdien tijd" van Hybride-Warmtepompen belangrijke factoren bewust of onbewust niet worden meegenomen.
Een specifiek aspect dat vaak niet berekend wordt, is het verschil in functionaliteit tussen gasgestookte cv-verwarmingssystemen en Hybride-Warmtepompen.
De meeste cv-installaties zorgen niet alleen voor ruimteverwarming, maar ook voor de productie van tapwater, de zogenaamde combi-ketel
.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

In de berekeningen die vaak worden gebruikt om de "terug verdien tijd" van Hybride-Warmtepompen te bepalen, wordt vaak alleen gekeken naar het vermindering in energieverbruik van de bestaande gasgestookte cv-installatie en een Hybride-Warmtepompen voor ruimteverwarming.
Deze berekeningen tonen vaak aan dat Hybride-Warmtepompen op de lange termijn energiezuiniger zijn, wat resulteert in aanzienlijke energiebesparingen en een snelle "terug verdien tijd".
Echter, wat vaak buiten beschouwing wordt gelaten, is het feit dat de meeste cv-installaties (combi- ketel) ook verantwoordelijk zijn voor het verwarmen van tapwater, wat een essentiële functie is voor huishoudens.
Tapwaterverwarming vergt veel energie, vooral tijdens seizoenen waarin de warmtevraag hoog is.
Aangezien Hybride-Warmtepompen niet zijn ontworpen om tapwater te verwarmen.
Bron foto:asr
Hybride warmtepomp met cv
Dit betekent dat de berekeningen van de "terug verdien tijd" van Hybride-Warmtepompen vaak misleidend zijn, omdat er geen rekening wordt gehouden met het feit dat huishoudens energie moeten besteden via de bestaande cv-installatie aan het verwarmen van tapwater.
Omdat er bij het gebruik van een hybride-warmtepomp geen tapwater verwarming is moet de combi-ketel die taak blijven uitvoeren.
Ook wordt er vaak niet in berekeningen meegenomen dat de bestaande cv ketel nog steeds gas verbruikt om "bij te springen" als de temperatuur lager is dan de hybride-warmtepomp aan kan en om het tap water te verwarmen, deze zal ook eens vervangen moeten worden door een nieuwe of energiezuiniger model wat ook aanzienlijke kosten met zich mee brengt.
De gemiddelde levensduur van een Hybride-Warmtepomp wordt theoretisch vastgelegd rond 15 jaar.
De meeste cv-ketels hebben een levensduur van zo'n 12 tot 15 jaar, een boiler 8 jaar.
Bron foto:wayayo
Klassieke boiler
Als de hybride-warmtepomp aan vervanging toe is zal de cv ketel dat ook zijn, en indien de "terug verdien tijd" het zelfde is als de levens duur van de hybride-warmtepomp en Cv is er dus geen "terug verdien tijd" maar alleen wat besparing in het verbruik.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Het is cruciaal dat bij het maken van berekeningen omtrent de "terug verdien tijd" van Hybride-Warmtepompen alle significante factoren worden meegenomen.
Alleen zo kunnen huishoudens een weloverwogen beslissing nemen bij het installeren van deze milieuvriendelijke technologieën.
Bron foto:wayayo
hybride buitenunit
Daarnaast is er behoefte aan meer onderzoek en nauwkeurige gegevens om een eerlijk beeld te krijgen van de daadwerkelijke "terug verdien tijd" van Hybride-Warmtepompen en andere duurzame verwarmingssystemen die mogelijk wel een tapwater mogelijk bieden.
Als het verbruik van tapwater mee genomen wordt in de berekeningen ontstaat een heel ander beeld.
Het opwarmen van 1000 liter water kost ca. 4 m3 gas.
Voor een gemiddelde douchebeurt van 5 min (50 liter water) heb 0,2 m3 gas nodig.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Voor een huishouden met 4 personen die elke dag 5 minuten douchen, dan staat dat gelijk aan een gasverbruik van 292 m3 gas op jaarbasis.
Daarnaast gebruikt het gezin nog warm water voor bereiding van eten, schoonmaken, dingen die een persoon doet in de badkamer zoals gezicht wassen, tanden poetsen, make-up verwijderen enz.

Lees ook:Mengkraan steelt steelt energie

Daar is moeilijk een berekening op los te laten maar een verbruik van nog eens 150 m3 zou mogelijk kunnen zijn.
Er zijn ontzettend veel websites die berekeningen laten zien dat er veel bespaard wordt met een hybride-Warmtepomp, maar geen of in bij hoge uitzondering neemt de berekening mee wat er verbruikt is met tapwater.
Kort om, de berekeningen zijn doorgaans misleidend en niet correct, er wordt geen rekening gehouden met tapwater en de aanschaf kosten van een water verwarmingssysyteem.
De "terug verdien tijd" zal jaren langer duren en zal ook door de beperkte levensduur van apparaten niet gehaald worden.

Lees ook : misleidende berekeningen voor een warmtepomp

Auteur: Wayayo.com
vieuws
 
aanrader
 
geen aanrader
 

Mogelijk ook interessant voor jouw: