Klachten ingediend tegen Odido.
Gepubliseerd: ongeveer 2 maand geleden
 
Bron foto:wayayo.com
 
Bron:wayayo.com
 

Ondernemer dient klacht tegen Odido.

Er zijn diverse klachten ingediend tegen Odido en nog enkele ander grote dienstverleners en leveranciers.
De klachten zijn binnen gekomen bij de staatsecretaris van Financiën en de AVG (Autoriteit persoonsgegevens.).
De klacht is ingediend door een ondernemer uit het midden van het land.
Waar gaat de klacht over: Grote bedrijven en privé personen die een soort van afhankelijkheid hebben van telecom aanbieders en energie leveranciers worden gedwongen mee te werken aan de procedures van deze bedrijven.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Voor het afsluiten van een contract met dit soort bedrijven wordt voor identificatie doeleinden persoonsgegevens gevraagd die eigenlijk niet gevraagd mogen worden.
De wet dat een kopie van een legitimatie bewijs gevraagd mocht worden wordt redelijk nageleefd, er zijn nog wel bedrijven die dat mogen verlangen maar die hebben daar voor een uitzondering op die wet zoals Banken.
Mensen zijn steeds vaker op de hoogte van de regels en weigeren dan ook om een kopie van hun legitimatie te verstrekken.
Maar ook het vragen naar de geboorte datum is in veel gevallen verboden en ook niet nodig, als een website wil weten of iemand de door hun vereiste leeftijd heeft kan dat ook met een menu met de keuze ouder dan 18> of ouder dan 65> enz. Toch wordt dit regelmatig gevraagd en zelfs vereist in aanmeld menu`s.
Als dat in de aanmeld procedure wordt gevraagd heeft een klant de keuze om dan maar niet zich aan te melden, maar als na de aanmeld procedure de klant verplicht wordt om een account aan te maken en verplicht wordt om meer gegevens te verstrekken dan in de aanmeld procedure.

Sommige websites “zuigen” steeds verder, zo wordt en gevraagd om je gender te vermelden.

De keuze is bijna altijd Man-Vrouw maar niet “wil ik niet zeggen of anders”, de klant MOET een keuze maken anders gaat de procedure niet verder.
Het resultaat is dat je een keuze maakt voor b.v.b man en je dan als non-binair de begroeting krijg “welkom Meneer….”.
Zo heeft Odido een systeem dat je na het afsluiten van een contact je je moet aanmelden bij hun app.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

In de app kun je dan bijvoorbeeld je gegevens zien en beperkt aan passen, maar ook je contracten en verbruik.
Allemaal nuttige informatie maar dit krijg je pas te zien na aanmelding in de app.
Over deze werkwijze zijn er dus klachten ingediend bij de AVG.
De klacht aan de Staatsecretaris van Financiën heeft een andere maar wel met de app verbonden reden.
Zoals vroeger wij de facturen en nota`s van bedrijven per post ontvingen werden na het ontstaan van de elektronische post deze vaak verstuurd per email als PDF bijlage.
Toen dat een grote vlucht ging nemen zijn de regels over het uitreiken aangepast artikel 35b, vierde lid, van de wet, in die wet is vastgelegd dat een factuur ook in bepaalde gevallen mag worden uitgereikt in een email.
Odidi en andere leveranciers hebben nu een ander systeem in gebruik genomen.
Ze reiken de facturen niet meer uit maar sturen de klant een mail met een link die verwijst naar hun website, waar een klant na verplicht het aanmaken van een account (en het afgeven van meer gegevens) zelf de factuur kan zoeken en downloaden.
Enkele dagen na het versturen van die link wordt het factuur bedrag afgeboekt van de rekening van de klant.
Met dit systeem worden twee wetten overtreden waar op aanzienlijk boetes staan. In artikel 34c, eerste lid, van de wet: Omzetbelasting, administratieve-, facturerings- en andere verplichtingen, staat dat een factuur moet worden uitgereikt.

Ophalen is niet uitreiken.

Ophalen is niet uitreiken, ook is in die wet vast gelegd dat er pas NA het uitreiken van een factuur geld mag worden geïncasseerd.
De website heeft geen systeem waarin gezien kan worden of de factuur is opgehaald door de klant en dus ook niet of deze is akkoord bevonden.
Toch incasseert Odido na enkele dagen gewoon het geld.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Ook kan een ondernemen de BTW niet verrekenen zonder onderliggende stukken.
Erg vervelend voor ondernemers en ook tijd rovend, account aan maken en steeds inloggen om de factuur op tehalen.
Odido gebruikt dit systeem voor het “gemak” van de klant maar vertoond ook nog wat aanbiedingen en verzameld mogelijk gegevens die niet echt nodig zijn.

Phishing is grootte gevaar van dit systeem.

Phishing Het grootte gevaar van dit systeem is dat al je financiële gegevens en persoonsgegeven op het internet staan slechts beschermd met de door jou aangemaakte inlog gegevens.
Ook stuurt Odido het bericht dat je “factuur klaarstaat” op de site met een link naar de inlog van die site.
Nu bedrijven alom hun personeel verbieden om op links in e-mails te klikken verstuurd Odido die dood leuk naar bedrijven.
Een hacker kan gemakkelijk die inlog pagina namaken en je een mail sturen die er uitziet als die van Odido, de niets vermoedende werknemer logt braaf in en de hacker heeft toegang tot alle gegevens van de Klant.
Als de hacker het bank nummer van de automatische incasso wijzigt gaat het geld gaat niet naar Ododo maar naar de hacker.
Zo worden er niet alleen wetten overtreden maar ook klanten ernstig in gevaar gebracht.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Odido bied overigens de mogelijkheid aan om facturen per post verstuurd te krijgen maar dat kan een klant pas na het verplichte aanmaken van een account aangeven en moet daar per factuur iets van 2 euro voor betaald worden.
Auteur: wayayo.com


HTML