Nieuwe box 3 plannen voor 2026 mogelijk een ramp voor vakantieparken.
Gepubliseerd: ongeveer 1 jaar geleden
 
Bron foto:Onbekend
 
Bron:Onbekend
 

Zeer waarschijnlijk gaat de nieuwe Box 3 wet in 2026 van start.

Door de nieuwe regeling voor de nieuwe box 3 krijgt je als belegger in onroerend CQ verhuurder, te maken met nieuwe belastingen.
De opbrengst van het 2e huisje of verhuurde pand van particuliere eigenaren zal dan worden belast tegen het WERKELIJKE rendement.

Wat is het werkelijk rendement?

De huur opbrengst min kosten is bruto rendement (winst).
De kosten die je maakt van het verhuurde object voor bijvoorbeeld onderhoud enz mag van het rendement aftrekken maar niet de volle lasten van schulden die zijn aangegaan om het O.G te kopen, maar slechts een percentage van de financiering kosten.
Je kunt dus niet de volle kosten aftrekken maar een deel, daar door is het rendement in theorie hoger.
Over het resultaat van de opbrengst min (een gedeelte) van de kosten wordt dan belast (het werkelijke rendement).
Belastingdienst
Stel je verhuurd een privé gekocht pand, dat kan een woning, garagebox, vakantiehuis of bedrijfspand enz zijn.
De huur inkomsten waren tot 2021 eigenlijk belasting vrij.
Vanaf 2021 betaalde je een FICTIEF rendement berekend over de WAARDE van het O.G min een percentage van de schuld zonder aftrek van de kosten.
Daardoor betaalde je relatief weinig belasting, de meeste verhuurders voelden dat als of er belasting vrij werd verhuurd.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Maar in 2026 betaal je belasting over het werkelijke rendement.
Dit zal het business plan van vakantieparken die chalets verkopen aanzienlijk veranderen.
Als je nu in een vakantiepark een huisje of chalet wil kopen bieden de verkopers voor de eerste 2 tot 5 jaar een verhuur rendement van soms wel 8-procent.!
In het oude box 3 zou dat dan bijna niet belast worden maar van af 2026 wordt dat anders dus.
Over die 8-procent moet je dan in van af 2026 wel zo'n 31-procent belasting betaald worden.
Om die beloofde 8-procent rendement te kunnen ontvangen moet je een verhuur contract afsluiten met het park voor bijvoorbeeld 10 jaar. (na die tijd is het chalet voor het park niet meer interessant om te verhuren gezien de leeftijd)
Het park neemt dan het chalet op in hun verhuur systeem en verhuurd het met voorrang, om er voor te zorgen dat jouw chalet het beloofde rendement ook werkelijk haalt.
Na afloop van de gegarandeerd periode gaat jouw chalet uit de voorrang positie en zakt je rendement waarschijnlijk aanzienlijk.
Maar het verhuur contract loopt nog jaren door zodat je het niet zelf kunt gebruiken of laten gebruiken door familie.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

De vaste verhuurkosten, de verplichte schoonmaak kosten en de kosten voor updaten/vernieuwen van het interieur lopen gewoon door of en nu verhuurd wordt of niet.
(Na afloop van de gegarandeerde rendement periode is het interieur aan vernieuwing toe en het park kan je verplichten dat te vervangen.)
Door dat eerlijke verkopers niet meer van die hoge netto rendementen kunnen beloven zal de verkoop vermoedelijk inzakken.
De verkopende vakantie parken zullen dus met een nieuw verkoop verhaal moeten komen om kopers te overtuigen hun chalets te kopen nu de voorspelde en gegarandeerde rendementen netto zal zakken met 31-procent
Mogelijk wordt het rendement dan niet als huuropbrengst uit betaald door het park maar op een andere manier zoals verrekenen met de huur van de grond of parkkosten
De belasting adviseurs en fiscalisten zijn soms zeer vindingrijk.

Download onze Tool voor Box3 2023
Box 3 Tool-2023
Auteur:Wayayo.com