Bitcoin kopen, verkopen, bewaren en de bijbehorende risico's
Gepubliseerd: ongeveer 10 maand geleden
 
Bron foto:wayayo.com
 
Bron:wayayo.com
 

De Bitcoin: wat is het en wat kun je er mee.

Wist je dat een bitcoin eigenlijk geen fysieke vorm heeft? In tegenstelling tot traditionele valuta bestaat een bitcoin niet als een fysieke munt of een biljet. Het bestaat alleen als een digitale code die wordt opgeslagen in een virtuele portemonnee op een computer of smartphone.
Een virtuele portemonnee, ook wel een e-wallet genoemd, is een online dienst waarmee gebruikers geld kunnen opslaan en beheren. Het werkt als een digitale versie van een fysieke portemonnee, waarin gebruikers elektronisch geld kunnen bewaren en gebruiken voor online aankopen en transacties. Virtuele portemonnees worden meestal gebruikt voor het veilig opslaan van betaalkaartinformatie, zoals creditcards of bankrekeninggegevens, om gemakkelijk online betalingen te kunnen doen. Veel virtuele portemonnees bieden ook de mogelijkheid om geld over te maken naar andere gebruikers en om betalingen te ontvangen. Populaire voorbeelden van virtuele portemonnees zijn PayPal, Venmo en Apple Pay.

Hoe kun je zien of een bitcon echt is?

Als je wilt controleren of een bitcoin werkelijk bestaat, kun je de blockchain raadplegen. De blockchain is een openbaar grootboek waarin alle bitcoin transacties worden geregistreerd. Hier kun je de transactiegeschiedenis van een specifieke bitcoin bekijken en controleren of deze geldig is.
Om te controleren of een bitcoin bestaat en eigendom is van een verkoper, kan een potentiële koper de transactiegeschiedenis van de bitcoin bekijken via de blockchain. De blockchain is een openbaar grootboek waarin alle bitcoin transacties worden vastgelegd.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

De blockchain kan worden bekeken op verschillende blockchain-explorers, zoals blockchain.info, TradeBlock, BitPay, etc. Deze platforms laten gebruikers toe om adressen, transacties en saldo's te controleren.
Aangezien er miljoenen bitcoin transacties in de blockchain staan, zou het vinden van een specifieke bitcoin erg moeilijk zijn. Daarvoor zou je het adres of de transactie-identificatie (TXID) moeten kennen die met die specifieke bitcoin is geassocieerd.
Een bitcoin heeft geen fysieke nummer, maar wordt geïdentificeerd door een uniek alfanumeriek adres. Dit adres kan worden gebruikt om een bitcoin te verzenden, ontvangen of bekijken waar het zich in de blockchain bevindt.
Je kunt een bitcoin die op een usb-stick of andwere gegevensdrager staat kopiëren. Echter, het kopiëren van de privésleutel of het adres op zichzelf geeft geen toegang tot de bitcoins. Het vereist ook de kennis van het bijbehorende wachtwoord of de seed-phrase om de bitcoins te kunnen gebruiken.
Als iemand een deel van een bitcoin koopt, krijgt hij/zij een digitale portemonnee met het bewijs van de nieuwe eigendom. Dit kan worden bevestigd door de transactie op de blockchain te controleren met het bijbehorende adres of de TXID.

De bitcoin bewaren of vervoeren.

Je kunt bitcoins vervoeren op een usb-stick of andere gegevensdrager. Dit wordt gedaan door de private sleutels, die toegang geven tot de bitcoin in een bepaalde portemonnee, offline op te slaan. Door de usb-stick met de private sleutels aan te sluiten op een andere computer, kun je toegang krijgen tot je bitcoins.
Een bitcoin neemt relatief weinig ruimte in beslag op een computer of andere gegevens drager. De grootte van een bitcoin transactie varieert, maar over het algemeen is het slechts enkele kilobytes groot. Dit betekent dat het gebruik van data op een computer voor het verwerken van een bitcoin transactie minimaal is.
Als het internet plat ligt, wordt het erg moeilijk om bitcoins te verhandelen, omdat het netwerk noodzakelijk is om transacties te bevestigen en de blockchain bij te werken. Zonder internettoegang zijn transacties niet mogelijk.

Bitcoin kopen en verkopen.

Het kopen van Bitcoins als particulier gaat meestal als volgt:

Stap 1: Wallet aanmaken Voordat je Bitcoins kunt kopen, moet je eerst een wallet (portemonnee) aanmaken. Dit is een digitaal adres waar je de Bitcoins kunt opslaan. Er zijn verschillende soorten wallets beschikbaar, variërend van online wallets tot hardware wallets. Het is belangrijk om je wallet goed te beveiligen met een sterk wachtwoord en eventueel andere beveiligingsmaatregelen.

Stap 2: Waarde controleren Om de actuele waarde van Bitcoin te controleren, kun je verschillende websites en apps gebruiken, zoals CoinMarketCap of CoinGecko. Deze platforms geven de prijs van Bitcoin in real-time weer, inclusief grafieken en andere relevante informatie.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Stap 3: Kopen op een exchange Er zijn verschillende handelsplatformen (exchanges) waar je Bitcoins kunt kopen. Enkele populaire opties zijn Binance, Coinbase, Kraken en Bitstamp. Op deze platforms kun je Bitcoins kopen met behulp van fiatvaluta (zoals euro's) of andere cryptocurrencies, afhankelijk van de exchange.

Stap 4: Geld overmaken Zodra je een account hebt aangemaakt op een exchange en geverifieerd bent, kun je geld overmaken naar je account. Meestal kan dit door middel van een bankoverschrijving of een andere betalingsmethode, afhankelijk van de exchange. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je het geld naar de juiste rekening overmaakt, die specifiek is voor jouw account op het handelsplatform.

Stap 5: Bitcoin kopen Met het gestorte geld kun je Bitcoins kopen op de exchange. Dit kun je doen door een kooporder te plaatsen voor een specifieke hoeveelheid Bitcoins tegen de actuele marktprijs. Zodra de kooporder is uitgevoerd, worden de Bitcoins naar jouw wallet op de exchange gestuurd.

Stap 6: Beveiliging en bewaring Het is belangrijk om je Bitcoins veilig te bewaren. Het wordt aanbevolen om je Bitcoins van de exchange naar je eigen wallet over te maken, waar jij de volledige controle hebt over de private keys. Op deze manier minimaliseer je de kans op diefstal of verlies.

Verkoop van Bitcoins.

Wanneer je later je Bitcoins wilt verkopen, kun je dit op dezelfde exchange doen waar je ze hebt gekocht. Je kunt opnieuw een verkooporder plaatsen voor de gewenste prijs en hoeveelheid Bitcoins. Zodra de verkooporder is uitgevoerd, ontvang je de tegenwaarde in fiatvaluta op je account.
De vermoedelijke kopers van Bitcoins kunnen dan verschillende mensen zijn, van particulieren tot bedrijven of investeerders. De prijsvorming op de Bitcoin-markt is afhankelijk van vraag en aanbod, en de prijs kan fluctueren op basis van verschillende factoren.
Er kunnen kosten zijn verbonden aan zowel de aankoop als de verkoop van Bitcoins. Dit kunnen transactiekosten en/of exchange fees zijn, afhankelijk van het specifieke handelsplatform dat je gebruikt. Deze kosten variëren per platform.
Het is ook mogelijk om bitcoins onderling te verhandelen zonder tussenkomst van een bitcoinbeurs. Dit wordt vaak gedaan door rechtstreeks tussen individuele bitcoin-houders transacties uit te voeren. Dit staat bekend als peer-to-peer handelen.

Ben je anoniem en welke gegevens staan er in de blockchain.

De gegevens van alle transacties die plaatsvinden in het Bitcoin-netwerk staan gedecentraliseerd in de blockchain. Dit houdt in dat iedereen toegang heeft tot de volledige transactiegeschiedenis, inclusief het aantal bitcoins dat betrokken is bij elke transactie.
Hierdoor is het in theorie mogelijk om te achterhalen hoeveel bitcoins een entiteit zoals Noord-Korea bezit of zelfs de bitcointransacties van criminelen te volgen. Het is echter belangrijk op te merken dat de identiteit van de betrokken partijen niet openbaar wordt gemaakt in de blockchain. Dus terwijl men kan zien welke adressen betrokken zijn bij transacties, kan men niet noodzakelijkerwijs de echte identiteiten van de betrokken partijen achterhalen.
Als bitcoins gestolen zijn kan men de sporen van dergelijke transacties in de blockchain volgen. Als bitcoins gestolen worden en naar een ander adres worden verplaatst, kunnen deze transacties worden geïdentificeerd en gemonitord. Dit kan helpen bij het volgen van gestolen bitcoins en het potentieel identificeren van de betrokken partijen. Het is echter belangrijk op te merken dat de blockchain geen mechanisme heeft om gestolen bitcoins terug te halen of de transacties ongedaan te maken.

Centrale banken hebben verschillende standpunten over bitcoins.

Sommige centrale banken zijn terughoudend en zien bitcoins als een risico voor de financiële stabiliteit vanwege hun volatiliteit en het ontbreken van regulering. Ze kunnen ook zorgen hebben over het gebruik van bitcoins voor illegale activiteiten, belastingontduiking en witwassen van geld.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Aan de andere kant zijn er centrale banken die geïnteresseerd zijn in de technologie achter bitcoins, zoals blockchain, en de mogelijkheden ervan verkennen. Deze centrale banken kunnen ook openstaan voor de ontwikkeling van een digitale valuta van de centrale bank (CBDC) in de toekomst.
Over het algemeen is er geen uniform standpunt van centrale banken over bitcoins, maar het is duidelijk dat ze het fenomeen nauwlettend in de gaten houden en de mogelijke implicaties bestuderen.

Wat als ik mijn wachtwoord kwijt ben.

Als je je wachtwoord kwijt bent van je Bitcoin-portemonnee, dan is het belangrijk om te weten dat er geen centrale autoriteit is die je kan helpen je wachtwoord te herstellen. In het geval dat je je wachtwoord verliest, bestaat het risico dat je geen toegang meer hebt tot je Bitcoin en deze niet kunt herstellen. Het is een van de nadelen van het decentrale karakter van cryptocurrencies.
Het is echter mogelijk om bepaalde stappen te ondernemen om je kansen op het herstellen van je wachtwoord te vergroten:

1. Zoek goed: Controleer al je papierwerk, e-mails, bestanden en andere plaatsen waar je je wachtwoord mogelijk hebt opgeslagen. Misschien heb je het per ongeluk ergens anders opgeslagen dan je je herinnert.

2. Gebruik een wachtwoordbeheerder: Als je in de toekomst wachtwoorden wilt beveiligen en onthouden, kun je overwegen om een wachtwoordbeheerder te gebruiken. Deze tools helpen je bij het veilig opslaan en genereren van sterke wachtwoorden.

3. Neem contact op met de ondersteuning: Als je gebruikmaakt van een specifieke Bitcoin-wallet-service, neem dan contact op met hun ondersteuningsteam en vraag of ze je kunnen helpen. Sommige wallets bieden mogelijkheden om je account te herstellen, maar dit kan afhankelijk zijn van de specifieke wallet-provider.

4. Herstelzin: Als je een back-up van je wallet hebt gemaakt, is de kans groot dat je een herstelzin hebt ontvangen bij het aanmaken van je portemonnee. Met deze herstelzin kun je je wallet vaak herstellen en weer toegang krijgen tot je Bitcoin.

5. Raadpleeg een professional: Als je grote bedragen aan Bitcoin hebt en geen toegang tot je wallet kunt krijgen, kun je overwegen om een professional op het gebied van digitale beveiliging of Bitcoin te raadplegen. Ze kunnen mogelijk methoden of tools gebruiken om je te helpen je wachtwoord te herstellen.

Het is echter belangrijk om op te merken dat er geen garantie is dat je je Bitcoin kunt herstellen als je je wachtwoord verliest. Zorg er daarom altijd voor dat je veiligheidsmaatregelen neemt, zoals het maken van back-ups en het opslaan van wachtwoorden op een veilige plaats.

Loop je risico met de beheerders van bitcoins.

Als de beheerder van de digitale locatie waar bitcoins worden opgeslagen de boel verwaarloost, failliet gaat, of de stroomrekening niet meer betaalt, kan dit verschillende gevolgen hebben, afhankelijk van de specifieke situatie:
Verlies van toegang tot de bitcoins: Als de beheerder verantwoordelijk is voor het beheer van de privésleutels die nodig zijn om toegang te krijgen tot de bitcoins, kan het verwaarlozen of het faillissement van de beheerder ertoe leiden dat de eigenaars hun toegang tot hun bitcoins verliezen. Zonder de privésleutels kunnen de bitcoins niet worden verplaatst of gebruikt.
Verlies van bitcoins door verplaatsing naar een andere URL: Als de beheerder de bitcoins verplaatst naar een andere URL of portemonnee zonder de toestemming of medeweten van de eigenaars, kunnen de bitcoins als verloren worden beschouwd. Het kan zeer moeilijk zijn om de bitcoins terug te krijgen als ze eenmaal zijn overgedragen naar een andere portemonnee.

En als dat gebeurd wat dan.

Mogelijkheid van juridische stappen: Als de beheerder opzettelijk nalatig handelt of frauduleuze activiteiten onderneemt, kunnen de eigenaars mogelijk juridische stappen ondernemen om hun verloren bitcoins terug te vorderen of compensatie te eisen.

De tekst gaat verder onder de advertentie.

Het belangrijkste om te onthouden is dat het beheren van je eigen privésleutels, in plaats van ze toe te vertrouwen aan een derde partij, de beste manier is om de controle over je bitcoins te behouden en het risico van verlies te minimaliseren. Dit wordt vaak aangeduid als het principe van niet jouw sleutels, niet jouw bitcoins.
Een interessante feit over bitcoin die misschien minder bekend zijn. Wist je bijvoorbeeld dat de identiteit van de mysterieuze uitvinder van bitcoin, Satoshi Nakamoto, onbekend is? Niemand weet wie hij echt is en of hij nog steeds betrokken is bij het bitcoin-netwerk. Dit draagt bij aan de fascinatie rondom bitcoin en zijn oorsprong.

Belastingen.

Wat betreft belasting en btw, de belastingregels met betrekking tot Bitcoin kunnen per land verschillen. Het is raadzaam om je te informeren over de belastingwetten en -regels in jouw specifieke land of regio met betrekking tot cryptocurrencies.
Auteur: wayayo.com/ChatGPT


HTML

Mogelijk ook interessant voor jouw:

1 :Tool voor Box 2023
2 :Box 3 belasting voor verhuurders, huren gaan stijgen.
3 :Zonnepanelen geen succes in Spanje
4 :In Brussel staan de Zwitsers bekend als 'Rosinenpicker' wel de lusten, niet de lasten.
5 :Odido overtreed administratieve wetten en privacy en lokt phishing uit.
6 :3G werkt niet meer, werken jou apparaten nog wel?
7 :Ponzi scheme.
8 :De geheimzinnige wereld van een digitale munt, meedoen of toch maar niet?
9 :Wat is (GTV) of piek vermogen?
10 :Jaarlijks worden de prijzen aangepast aan de index.
vieuws
 
aanrader
 
geen aanrader
 





Mogelijk ook interessant voor jouw:

Bron:wayayo.com
Bron:wayayo.com
Bron:wayayo.com
Bron:wayayo.com
Bron:wayayo.com
Bron:wayayo.com
Bron:wayayo.com
Bron:wayayo.com
Bron:wayayo.com
Bron:wayayo.com