Onze manier van leven veranderd.
Huisvesting en
vergrijzing
Zijn problemen die actueel zijn en steeds groter worden.
Door het vrijkomen van Stikstof mag er niet zoveel gebouwd worden als nodig is, dat remt dus de ontwikkeling van woonwijken en de woning bouw af.
De prijzen van bouwmaterialen en lonen in de bouw sector zijn hard gestegen door milieu voorschriften, hogere energie prijzen en inflatie, dat remt dus de ontwikkeling van woonwijken en de woning bouw af.
In grote delen van ons land worden nieuw gebouwde woningen en complete woon wijken niet meer aan gesloten op het stroom net, althans de eerst 5 jaar niet.
De tekst gaat verder onder de advertentie.
Oorzaak is de
overbelasting van het stroom net door het "van het gas af" beleid en de groei van stroom gebruik door andere manieren van verwarming en transport (
voertuigen) , dat remt dus de ontwikkeling van woonwijken en de woning bouw af.
De hypotheek rente stijgt en de mogelijkheid om te bouwen neemt af, dat remt dus de ontwikkeling van woonwijken en de woning bouw af.
Actueel is ook het probleem van watervervuiling, dat remt dus de ontwikkeling van woonwijken en de woning bouw af.
In theory moet de bouwgrond goekoper worden om dat je er de eerste jaren niet op kunt bouwen door de boven genoemde problemen, maar veel bouwgrond is in de handen van bouwbedrijven en speculanten.
Die beslissen dan vaak om dan maar te wachten op beter tijden en komt er dus minder bouwgrond vrij, dat remt dus de ontwikkeling van woonwijken en de woning bouw af.
Dat ziet er niet goed uit voor de plannen van de regering om honderdduizenden woningen te gaan bouwen, en de vraag en tekort wordt steeds maar groter.
Wat kunnen we nu doen om op een andere manier dan bij te bouwen om iets van die tekoren op te lossen?
Kijken naar een andere toekomst en vergelijken met vroeger.
Vroeger waren de huizen kleiner en de gezinnen groter, de kinderen bleven bij de ouders in wonen totdat ze gingen trouwen en op zich zelf wonen.
Scheidingen kwamen veel minder voor, dus woonden er een huis meestal minimaal 2 personen, Papa en mama.
Vaak trokken de kinderen weer in het ouderlijkhuis na het overlijden van een van de ouders en verzorgden deze dan tot de dood en erfden dan de woning.
Kunnen we hier een voorbeeld aan nemen en terug gaan naar deze oude gewoontes?
Appels met peren vergelijken.
Mensen, kinderen dus genieten eerder en vaker dan vroeger een economische onafhankelijkheid, eigen geld eigen leven, dus een zelfstandige woonruimte is eerder de wens van jonge mensen in deze tijd dan voor heen.
De tekst gaat verder onder de advertentie.
Verlieten kinderen pas het ouderlijk huis na een huwelijk "voor het leven" nu trekken jonge mensen ongehuwd samen in een woonruimte en door de veranderde mentaliteit, gewoonten en economische onafhankelijkheid verlaten ze elkaar ook makkelijker zodoende blijft er een persoon over in de woning en wordt er voor de vertrekkende partner weer een nieuwe woonruimte gezocht of geëist bij de gemeente..
Bron foto:pxhere.com
Wat kun je hier aan veranderen? Kinderen verplichten in het ouderlijkhuis te blijven tot ze huwen? Iets bedenken dat voorkomt dat samenwonenden niet zo vaak en snel uit elkaar gaan?
Daar is door gemeentes wel een poging toe gedaan, mensen die woonruimte nodig hebben door scheiding of vertrek uit de gezamenlijke woning krijgen geen prioriteit meer voor het toewijzen van een woning.
Nieuwe door de gemeente beheerde woningen niet meer toewijzen aan ongehuwden? (er van uit gaan als mensen getrouwd zijn ze minder snel uit elkaar gaan) is dat een oplossing?, zeer waarschijnlijk niet.
Een schijnhuwelijk kost weinig en is gemakkelijk om te verbreken, en mensen verplichten om te trouwen zal een storm van protesten over discriminatie teweeg brengen.
Geen hypotheken verstrekken aan ongehuwden dan, er zijn commerciële belangen die dat tegen zullen werken en zal er wederom een storm van protesten losbreken om discriminatie enz.
Stimuleren dat kinderen weer in het ouderlijkhuis trekken als de ouders hulp behoevend zijn? Was het vroeger zo dat als je nog levende "ouders" had dat dan meestal je natuurlijke vader en moeder waren.
Nu is dat minder waarschijnlijk, mensen wisselen vaker en gemakkelijker van levens partner dan vroeger, de kans is dan ook zeer groot dat een van je "ouders" niet je natuurlijke ouder is maar de nieuwe partner van.
Tel je eens voor dat een jong gezin in het ouderlijkhuis terugkeert om van een van de partners in dat jonge gezin de "ouders" te gaan verzorgen, Zijn dus maar twee van alle bewoners van dat huis eerstelijns bloedverwanten.
En als dan ook nog een van de bloedverwanten overlijd of vertrekt, dan blijven alleen niet bloedverwanten over, dat zal dan ten koste gaan van de nodige motivatie en inzet.
Ook zal dat in de praktijk niet opgaan, vaak werken beide partners en is er simpelweg geen tijd om iemand te verzorgen.
Terug gaan "zoals het vroeger was" is dus geen optie, het is appels met peren vergelijken.
Nieuwe dingen bedenken om kinderen te motiveren om langer in het ouderlijk huis te blijven is niet makkelijk of haalbaar, snel en betaalbaar bij bouwen dus ook niet.
Optoppen van gebouwen (extra verdiepingen bouwen op een bestaand gebouw) woningen splitsen en kantoor gebouwen ombouwen naar appartementen lijkt nu op korte termijn een oplossing en het zeer zwaar belasten van leegstaande en 2e woningen ook.
De tekst gaat verder onder de advertentie.
Maar voor de lange termijn gaat dat niet op, daar is het resultaat te beperkt voor.
Wat dan ook te doen om de woningbouw weer opgang te brengen?
Meer hoogbouw en kleinere woonruimten, door
de vergrijzing en economische stagnering zullen de eisen van mensen bijgesteld worden en zal een vrijstaande woning in de toekomst alleen nog haalbaar worden voor jonge hoog opgeleide stellen of met eigen financiële middelen zoals bijvoorbeeld geërfd geld.
Auteur: peterpan123